Complete geneeskunde

De Wereld Draait Door is normaliter een van mij favoriete televisieprogramma’s. Gevarieerd, snel. Uiteenlopende meningen komen aan bod. Maar mijn liefde voor DWDD liep donderdag 21 november een fikse deuk op. Daar zat een heel regiment azijnpissers, waarvan er minstens twee uitspraken deden over vakgebieden waar ik enig verstand van heb. Ik zal niet teveel ingaan op hoe een professor een volkomen idioot standpunt innam inzake onze geliefde Nederlandse taal. Hij verdedigde een regel die in de jaren ’80 opeens opkwam en nergens op gestoeld is.

Nee, ik wil het hebben over de professor die zich aanmatigde om op zeer zelfingenomen en betweterige toon een einde te maken aan ‘de complementaire geneeskunde’. Dit was niks, is niks, en zal ook nooit iets worden, zo luidde zijn stelling. Het werkt niet, want als het wel werkt is noemen we het reguliere geneeskunde. Als je goed keek zag je kwijl in zijn mondhoeken.

Ik kan hier heel veel over zeggen, maar wil me beperken tot een paar punten.

De reguliere gezondheidszorg. Zij heeft het wetenschappelijk bewijs verheven tot een soort keurmerk waar alle activiteiten op het gebied van gezondheid aan worden afgemeten. Dus als het niet wetenschappelijk bewezen is, werkt het niet en is het kwakzalverij. Op dat wetenschappelijk bewijs valt wel wat af te dingen. Ik kan een aantal zaken noemen die ‘wetenschappelijk bewezen’ waren en die de wereld ingrijpend hebben veranderd, en niet ten goede. Een voorbeeld: in de jaren ’50 bewees een wetenschapper dat vet slecht is voor het menselijk lichaam. In de jaren ’70 werd dat een rage en gingen we massaal aan de vetvrije voeding. Tegenwoordig is al lang en breed aangetoond dat dat onderzoek uit de jaren ’50 volkomen kul is, maar dat vetvrij gelijk staat aan gezond zit nu ingemetseld tussen onze oren. Vetvrij staat gelijk aan smakeloos. Gelukkig hebben we dan nu maïsstroop, die geeft veel smaak aan eten. Veel zoeter dan suiker. In Amerika kun je bijna niets meer kopen zonder maïsstroop. In Europa rukt het sterk op. Maïsstroop is kankerverwekkend. Ik zou het maar mijden. Als dat nog lukt.
Wetenschappelijk onderzoek. Dat is dat je een pilletje in 30 mensen stopt en die worden allemaal blauw, als je het goed doet is er een controlegroep die placebo’s slikt en niet blauw wordt. Het eerste probleem van dit wetenschappelijk onderzoek is dat er dan op een gegeven moment toch iemand is die dat pilletje slikt en niet blauw wordt. Of erger: paars wordt. Of nog erger: dood gaat. Wat ik wil zeggen: enige relativering inzake wetenschappelijk onderzoek lijkt op zijn plaats. En azijnpisserige arrogantie is zeker zeer ongepast.

De reguliere gezondheidszorg is failliet. Het wordt te duur. Hoe eerder we dat met zijn allen eindelijk vaststellen, hoe eerder we kunnen gaan zoeken naar een alternatief. Door de jarenlange bezuinigingen is de gezondheidszorg niet alleen financieel maar ook emotioneel failliet. De mens wordt als lichaam gezien.  Je emoties laat je maar thuis, van je denken heb je alleen maar last, seksualiteit ligt ergens onder een stoffig tapijt. En spiritualiteit, dat is een zoethoudertje voor domme mensen. Arrogante azijnpissers weten als geen ander dat er ‘niets is’.

Ik vind complementaire geneeskunde een waardeloos woord. Ik spreek liever van complete geneeskunde. De reguliere geneeskunde is incompleet. Ze gaan alleen uit van het lichaam, maar een mens bestaat ook uit al die andere dingen. Ja, dat noemen we de holistische visie. De mens als geheel. Zou al een aardige opknapper zijn voor de reguliere geneeskunde. Een compleet arts kijkt dus naar het lichaam, maar ook naar het mentale en emotionele deel, en zal ook het spirituele deel niet veronachtzamen.
Oei, spiritueel… nu wordt het zweverig. Nee hoor. Spiritueel vind je in woordenboeken omschreven als geestelijk of onstoffelijk. Dat is een aardig eind op weg. Spiritueel heeft te maken met energie. En ook dat is niet zweverig. Vroeger dachten wetenschappers dat wanneer we materie tot op het kleinste deel zouden ontleden er twee dingen overbleven: materie en antimaterie. Op een gegeven moment ontdekten onderzoekers dat er nog een derde component wat. Dat is energie. Alles is energie. En ook op dat niveau kan een mens behandeld worden, meneer de arrogante azijnpisser. En ik kan u verzekeren: het werkt. Misschien niet altijd, of altijd even snel. Maar dat geldt in minstens even hoge mate voor uw reguliere geneeskunde. Het werkt niet altijd. Maar ik krijg wel eens de indruk dat – in tegenstelling tot reguliere artsen – complete artsen wél weten wat ze doen. Reguliere artsen werken volgens een protocol. Kijken alleen naar symptomen. Geven dan eerst drie weken het ene pilletje. Als dat niet werkt hebben ze nog een ander pilletje. En vervolgens sturen ze de patiënt door naar een gespecialiseerde arts die het wel moet weten, en een aanvullend arsenaal aan protocollen, pillen en machines heeft.
Complete artsen bezien de mens als geheel en kijken vooral naar de oorzaak van het ziek zijn. Ze realiseren zich dat ziekte vanuit emotie kan ontstaan, of een spirituele oorzaak kan hebben. En ze gebruiken geen chemische middelen, maar natuurlijke producten. Ooooooo natuurlijke producten!! Foei! Die zijn in Europa zo ongeveer verboden. De wetgeving wordt steeds strakker. Op een potje met bloemetjes waar de mensen al duizenden jaren lekker op slapen, mag je tegenwoordig niet meer zetten ‘helpt om te slapen’. Want het is niet wetenschappelijk bewezen. Het werkt pas duizenden jaren op miljoenen mensen, maar er is geen overbetaalde wetenschapper aan te pas gekomen. Nee, de man die 30 mensen pilletjes voert en daar conclusies aan verbindt, die heeft het licht gezien. Of in ieder geval de kassa horen rinkelen. Want Big Pharma betaalt natuurlijk goed.

We worden met zijn alleen steeds zieker. Kanker, suikerziekte enzovoorts rukken sterk op. Er komen nieuwe ziektes bij. En we blijven maar rotzooien met voeding, en met medicijnen. Ik snap werkelijk niet waarom we ons als makke schapen laten leiden door de grote industrieën. Waarom komt niemand in opstand? Verliezen we het echt van het grote geld? En van hun ingehuurde paladijnen, de arrogante azijnpissers? Alles verandert pas als geld niet meer de leidende factor wordt en we de handen ineenslaan, als ‘regulier’ en ‘complementair’ op een goede manier samengaan en we een complete geneeskunde krijgen, die de mens in al zijn facetten beziet en niet alleen maar aan symptoombestrijding doet.

18 gedachtes over “Complete geneeskunde

 1. Pingback: Complete geneeskunde | GoedGezond

 2. Zat met kromme tenen te luisteren. Heb net het boek De Cholesterolleugen van Prof.Dr. Walter Hartenbach gelezen en het is nog erger dan ik dacht! De voedings- en pharma maffia spelen zo onder 1 hoedje!!
  Lang leve de complete geneeskunde!

 3. Ik heb hier maar één, nouja twee, woorden voor:
  ‘Machtig prachtig’
  Zeer goed, mooi en duidelijk omschreven! Respect
  Dankzij de complete geneeskunde, veel beter verwoord!, mag ik me nog op deze Aarde bevinden 🙂 Het heeft mijn leven veranderd op alle facetten!
  Namasté, Andrea

 4. Pingback: Complete geneeskunde (video) | -Dutch Am@zing Nieuws Blog-

 5. Pingback: Onderzoek aard en omvang misstanden kinderdorp Neerbosch afgerond (radio + video) | -Dutch Am@zing Nieuws Blog-

 6. Uit mijn hart gesproken.
  Ik heb de uitzending ook gezien en krommer waren mijn tenen nog nooit. Je ziet maar, een arrogante azijnpisser met een vaste aanstelling en een dik salaris kan zeggen wat hij wil en MEN hangt aan zijn lippen…………

 7. Al jaren is er een strijd tussen de reguliere geneeskunde en de zogenaamde alternatieve zorg. Wat me verbaasd: de alternatieve is eigenlijk de enige juist, en de reguliere is een vernieuwde geldverspillende molen die hun eigen basis verloochend. Waarom kiest de mensheid voor alle leugens en het snelle geld??

  • Naar mijn idee wordt onze wereld om zeep geholpen door verschillende oorzaken. Veel van de door de mens bedachte systemen zijn failliet. En nog steeds denken we dat we zo verder kunnen. Vooral omdat een paar mensen met heel veel geld het voor het zeggen hebben. Maar ook omdat de meeste mensen goedgelovig zijn en geluk zoeken in materiële dingen. En omdat we nog steeds de illusie hebben dat we meepraten omdat we een democratisch systeem hebben.

 8. Persoonlijk vind ik holistische geneeskunde mooier als term. De mens als geheel. Een mens is niet alleen een lichaam, maar heeft een ziel, een wezen. Ik hoop dat de reguliere en niet-reguliere geneeskunde samen gaan werken om de mens als geheel te genezen.

 9. zucht….mijn enige reactie over het “complemantaire allergie-verhaal”, hoe veel geneest de reguliere geneeskunde werkelijk? daarmee bedoelende, het menselijk lichaam zichzelf weer laten functioneren zonder belemmeringen? Dus: na een reguliere behandeling de bloeddruk weer op het juiste niveau brengen en daar zonder medicatie houden? Of diabetes? De benaming reguliere geneeskunde klopt niet….het geneest in vele gevallen niet.

  • Ik ben het helemaal eens met je, Rina. Het is meestal pappen en nat houden. Maar als ik iets breek ga ik toch maar naar een ziekenhuis. Al was het maar voor de pijnstillers. Maar je hebt helemaal gelijk: ik vind het best als ze de term ‘regulier’ gebruiken, maar ‘geneeskunde’ vind ik het allerminst.

 10. het is erg modern om in complot theorien te denken blijkbaar. Maar het erg gemakkelijk feiten hieronder te schuiven en andere niet toetsbare zaken als de absolute waarheid aan te hangen. Als dingen werken moet je dit ook kunnen bewijzen anders kun je net zo goed dobbelen

  • Ik geloof niet in complotten. Ik ben er wel van overtuigd dat we het op veel terreinen als mensheid veel beter kunnen doen. En ik ben het helemaal met je eens: je moet zaken die je niet kunt toetsen niet tot waarheid verheffen. Dat betekent dat we de reguliere geneeskunde niet al te veel moeten vertrouwen. In tegenstelling tot wat veel mensen denken wordt er helemaal niet zo veel genezen namelijk. Er worden symptomen bestreden. Soms succesvol. Vaak genoeg niet. Wat niet wegneemt dat ik met een botbreuk wel naar een ziekenhuis ga. Ik proef in je reactie een beetje dat je een bloemetje dat al duizenden jaren mensen helpt bij het slapen als ‘niets getoetst’ beschouwt? Daarover kun je van mening verschillen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s